S Hedvikou o výživě – mýty, pravdy a jak k ní přistupovat

Péče o zdraví stojí na několika pilířích a jedním z nich je právě výživa. Jako v každém oboru, i zde se však setkáváme s řadou polopravd a mýtů, které ze zcela neškodného jídla dělají zbraň mířící především na psychickou pohodu. Existují ale neměnná fakta, kterých je vhodné a důležité se držet, čímž si zajistíte nejen to psychické, ale především fyzické zdraví. Dnes se tedy zaměříme na nejčastější mýty a pravdy, se kterými se můžete setkat.

 Zdravé a nezdravé potraviny

Téma zdraví skoro nabádá k tomu, že zdraví budeme jen po tom, co je zdravé. Výživa ale není černobílá. Neexistuje parametr, jenž by přesně definoval, která potravina je zdravá. Jakákoliv potravina konzumovaná v neuváženém množství se může stát nevhodnou. Takovým typickým příkladem je voda. Pro organismus je životně důležitá a musíme ji přijímat každý den, ale v nadměrném množství nebo za určitých podmínek se může stát pro organismus zatěžující až život ohrožující. Do kategorie nezdravých potravin většinou laici s oblibou zařazují i základní potraviny, u nichž nebyla srozumitelně interpretována úloha v jídelníčku, nebo byla naopak překroucena. Přitom jediné nezdravé potraviny jsou takové, které neodpovídají hygienickým nárokům – zkažené, plesnivé, napadené škůdcem či jinak nevyhovující. 

Tři jídla denně a dost

Problematická orientace nastává také u frekvence jídel v rámci dne. Jíst jednou? Dvakrát? Pětkrát? Také tápete? Vhodná frekvence jídel v rámci dne je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech. Jste sami, nebo máte rodinu a děti? Pracujete na směny, nebo máte běžnou fixní pracovní dobu? Aktivně sportujete, nebo máte sedavé zaměstnání? A co když máte každý den rozdílný? Všechny tyto faktory je potřeba zohlednit a podle toho pak zvážit rozložení a počet jídel v průběhu dne. 

Jídlo má přinášet radost

Jídlo má mnoho funkcí – dodávání energie, regenerace organismu, budování zdravého vztahu k jídlu, socializační a také přínos požitku. Právě poslední tři jmenované funkce jsou důvody, proč jídlo nemůže být na 100 % pouze do puntíku vyvážený talíř. Někdy se totiž chceme sejít s přáteli v restauraci dle jejich výběru, jindy máme chuť na jídlo, které se na každodenní konzumaci nehodí, a někdy chceme uspokojit chutě i duši. Jsou to situace, které by při dodržování perfektního jídelníčku mohly být zdrojem negativních emocí či  pocitu selhání. Přitom ve skutečnosti o nic nejde, zmíněné potřeby jsou zcela přirozené. Co se makroživin týče, lze si nějakou dobou vystačit s pár základními jídly. Po stránce mikroživin může stres intenzivně spotřebovávat zásoby. V takovém období je vhodné si pomoct doplňky stravy, které snadnou formou dodají chybějící mikroživiny a pomohou nám tuto dobu překlenout bez újmy na zdraví.

Detox

Ačkoliv je fajn udělat si pořádek v životě, v hlavě, v domácnosti, pozor na přehnané a nežádoucí uklízení organismu různými očistnými kúrami. Ať už se jedná o hladovky, jednostranný jídelníček, popíjení různých tekutin bez příjmu jídla, zkrátka cokoliv, co slibuje detoxikaci organismu, nenechte se nachytat. Detoxikaci organismu zajišťují 24 hodin v kuse 7 dní v týdnu játra, plíce, střeva a ledviny. K tomu, aby tento náročný úkol dobře zvládaly, potřebují dostatečný a vyvážený příjem živin. Z toho důvodu nedává omezování stravy žádný smysl.

Strava je nejdůležitější

Nezapomínejte také na to, že zdraví není jen otázkou stravy. Výživa je jeden z dílků této skládačky. Dalším dílkem je dostatečný pohyb. Aby bylo dostatek sil na tyto aktivity, je důležitý odpočinek a kvalitní spánek. Strava tedy celý proces podpory zdraví neutáhne, ale je nejdůležitější složkou, bez které by ostatní dílky fungovat nemohly. 

 Na množství záleží

Když si představíte talíř, polovinu by měla zabírat příloha a v druhé polovině se o místo dělí tuky a bílkoviny. Přibližně. Když poměry zaměníte, může vám to sednout, ale také vůbec nemusí a změněný poměr bude mít negativní efekt na celkové složení těla. Například záleží, zda si každý den dáte do snídaně lžíci ořechů, nebo sníte večer u televize celou misku. Stejná potravina, rozdílné množství a jiný výsledný efekt. Jak už bylo výše zmíněno, z potravin činí jejich „nezdravou“ variantu celkové množství, ne složení. Pro tělo není užitečné jíst jen bílkoviny nebo jen sacharidy či pouze tuky. Zato je důležité, v jakém množství jednotlivé živiny nadávkujete.

Malé změny mají smysl

Ve výživě neplatí „všechno, nebo nic“. Ve výživě platí, že i malá změna se počítá. Možná už jste to zažili. Plni očekávání jste si ze dne na den zakázali konkrétní skupinu potravin. Po pár dnech jste nejspíš zjistili, že to nefunguje. Že na ty vyřazené potraviny stále musíte myslet a většinou taková akce končí přejezením se tím, co jste si sami zakázali. Změna jídelníčku a životosprávy není práce na jedno odpoledne, ale záležitost několika týdnů, kdy se postupně učíte zařazovat nové potraviny a upravovat množství těch stávajících. Právě tento způsob je nenásilný, funkční a dlouhodobě udržitelný. Neprovází ho výčitky ani pocity selhání. Mnoho drobných změn pak po čase vytvoří výrazný efekt.

 Doporučení platná pro všechny

Každý jedinec má individuální potřeby. Jsou ale určitá doporučení, která budou platná pro všechny lidi bez ohledu na věk nebo pohlaví. Jedná se například o příjem ovoce a zeleniny, který by se měl pohybovat nad 400 gramů v poměru 2:1 ve prospěch zeleniny. Dále je důležité denně zařazovat kysané neslazené mléčné výrobky. Můžete je zakomponovat do jakéhokoliv denního jídla ve slané nebo sladké formě. Jsou skvělým základem pro snídaně i svačiny. Obsahují bílkoviny, probiotické kultury, vápník a vitaminy. Účinek probiotických kultur je pak znásoben příjmem sacharidů s obsahem vlákniny, která slouží jako substrát pro bakterie. Sacharidů se tedy nebojte a obilniny nebo luštěniny zařazujte v každém hlavním jídle. Když se bude jednat o celozrnné obilniny, o to lépe!

 Vyvážená strava není nákladná

Zdravé je drahé? Tady je dobré si opět připomenout, že pojem „zdravá potravina“ je poměrně relativní. Pro naplnění spíže stačí základní potraviny, které prošly minimálním technologickým procesem, jsou lokální, sezónní a případně v akci. Z takových potravin snadno připravíte pestré a vyvážené jídlo.
 

Hedvika Jakešová - Výživový poradce

Návrh bez názvu-6