Omega mastné kyseliny – váš přítel pro zdraví i krásu

Jsou nezbytné pro správné fungování organismu, ale naše tělo si je neumí vyrobit samo. Co vlastně jsou omega mastné kyseliny a proč nám právě omega-3 přináší ty největší benefity?

Na začátek…

Pro lepší přehlednost: Jde o nenasycené mastné kyseliny, které se dělí do tří základních skupin. A to omega-3, 6 a 9. Rozdíl je v jejich chemické stavbě a struktuře. Omega-3 mastné kyseliny mají dvojitou vazbu na třetím uhlíku, zatímco omega-6 na šestém a omega-9 na devátém, přičemž omega-3 jsou pro organismus jednoznačně nejprospěšnější.

Co jsou omega-3 mastné kyseliny?

Jde o skupinu nenasycených mastných kyselin, které jsou součástí velké podskupiny tuků. Omega-3 se řadí mezi ty „dobré tuky“, které jsou pro náš organismus prospěšné (patří sem i omega-6 a 9). Vychází se totiž z toho, že všeobecně konzumujeme nadbytek nasycených mastných kyselin, což jsou tzv. „špatné tuky“ (většinou obsaženy v potravinách živočišného původu, jako je máslo, sýr, šlehačka, maso či uzeniny). Pro optimální fungování organismu je však nutné zachovat rovnováhu mezi jednotlivými typy tuků a samozřejmě i mezi sacharidy a bílkovinami. Omega-3 jsou velmi důležité pro správné fungování organismu, mají na něj blahodárný vliv ve všech směrech. Jejich nedostatek se může projevit zvýšenou únavou, zácpou či změnami nálad, ale i kardiovaskulárními potížemi, zhoršenou pamětí či zvýšeným lámáním nehtů a vlasů.

Omega-3 mastné kyseliny a jejich vliv na naše zdraví

Omega-3 jsou zásadním pomocníkem pro fyzickou i duševní vitalitu a rovnováhu. Navíc také přispívají k lepší činnosti mozku (fungují pro něj doslova jako palivo), srdce, svalů či zraku a napomáhají i snižovat zánět v těle, čímž zlepšují imunitu. Problém ale je, že si je tělo neumí vyrobit samo. Úplně nejjednodušším a nejpřirozenějším způsobem, jak jejich benefity získat, je správná strava. Mezi nejbohatší zdroje omega-3 patří především tučné mořské ryby, jako je losos, sardinky, makrela, sleď či tuňák. Ty byste měli v ideálním případě zařadit do jídelníčku alespoň 2× týdně. Najdete je ale též v konopných a chia semínkách, vaječném žloutku či vlašských ořeších. Pro člověka jsou důležité především tyto tři omega-3 mastné kyseliny:

Kyselina alfa-linolenová (ALA) – najdete ji hlavně v rostlinných zdrojích, jako jsou chia či lněná semínka. Naše tělo si ji nedokáže samo vyrobit, proto je třeba ji dodávat v podobě stravy

Kyselina eikosapentaenová (EPA) – nachází se především v mořských rybách, tělo si ji v omezeném množství dokáže vyrobit i samo z ALA, pokud ji má k dispozici.

Kyselina dokosahexaenová (DHA) – opět se získává především z mořských ryb a tělo si ji dokáže přeměnit z EPA, pokud ji má k dispozici.

Všeobecně je však schopnost tvorby EPA a DHA z jiných omega-3 mastných kyselin velmi nízká, proto je třeba je dodávat stravou a kvalitními potravinovými doplňky.

Hlavní přínosy omega-3 mastných kyselin

  1. Mají protizánětlivé účinky.
  2. Příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.
  3. Přispívají k udržení normální činnosti mozku a správného stavu zraku.

 Desktop-6

Omega-3 mastné kyseliny a jejich vliv na krásu

Zvýšený příjem omega-3 zlepšuje kvalitu pokožky i vlasů. Pleť, která je jimi dostatečně zásobená, je jemnější, pružnější a má menší sklon k zánětům. Navíc omega-3 napomáhají chránit před negativními účinky slunečního záření a eliminují také dopad volných radikálů, čímž zpomalují proces stárnutí.

Jak často a v jaké formě konzumovat omega-3?

Vedle již zmíněných potravin je můžete konzumovat také v doplňcích stravy. Pro to, abyste dostali do těla optimální množství omega-3, byste totiž museli jíst alespoň jednu rybu denně, což je v našich zeměpisných šířkách téměř nemožné. Zaměřte se především na obsah těch nejcennějších omega-3, což je EPA a DHA, které můžete užívat v podobě rybího oleje z tresčích jater nebo kapslí. Tyto potravinové doplňky užívejte pokud možno denně, ideálně s jídlem bohatým na tuky, které zvyšuje využitelnost kapslí. Jen tak dosáhnete maximálního účinku. Omega-3 hrají také velkou roli u sportovců a fyzicky aktivních lidí, protože napomáhají snižovat svalovou bolest nebo ji téměř eliminují.

Pokud stále váháte, v jaké formě omega-3 nejlépe konzumovat, pak věřte, že nejlepší je kombinace vyvážené stravy a kvalitních potravinových doplňků, díky níž tělu zaručíte dostatečný přísun prospěšných látek.