Proč jsou omega mastné kyseliny klíčové pro vaše zdraví?

Polynenasycené omega mastné kyseliny (polyunsaturated fatty acids - PUFA) jsou mastné kyseliny obsahující dvě nebo více dvojných vazeb v řetězci. Můžeme si je představit jako tuky s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Podle struktury se rozdělují na klinicky významné třídy n-3, n-6, n-7 a n-9.

První dvě skupiny jsou klinicky nejvýznamnější a běžně se pro ně používají názvy „omega 3 a omega 6“.  Lidské tělo si je nedokáže samo vyrobit, označují se jako esenciální, a musíme je proto přijímat z externích zdrojů.

 Mezi zástupce omega-3 mastných kyselin patří kyselina alfa linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA); mezi omega-6 mastné kyseliny kyselina arachidonová (AA) a kyselina linolová (LA).  Jejich příjem je důležitý pro správnou funkci mnoha orgánů, ale dnes již víme, že mají příznivý až terapeutický efekt i u některých chorob.

Co se týče denního příjmu, nejsou pevně stanovené dávky, které bychom měly užívat. Důležité pro naše zdraví je, abychom se snažili docílit zvýšeného příjmu omega-3 mastných kyselin a aby poměr přijímaných PUFA byl ideálně v poměru 1:1 omega-3 : omega-6, což je v našich podmínkách velmi těžké. Problémem ve střední Evropě je, že naše potrava obsahuje hlavně nezdravé živočišné tuky a z polynenasycených mastných kyselin hlavně omega-6 kyseliny. Omega-3 PUFA obsahuje naše přirozená strava nedostatek.

Nedostatek PUFA je způsoben nejčastěji nedostatečnou konzumací potravin, které je obsahují – tučné mořské ryby (losos, makrela, sardinky), ořechy, semena, některé rostlinné oleje apod.. S jejich deficitem se můžeme setkat u striktních veganů. Snížené množství těchto látek může být u osob s poruchou vstřebávání živin – pacienti trpící nespecifickými střevními záněty, celiakií, chorobami slinivky. Vzácnou příčinou mohou být genetické abnormality, kdy v těle chybí enzymy, které PUFA metabolizují. Zvýšená potřeba je logicky u těhotných a kojících žen a u dětí ve vývinu. Nedostatek se nejčastěji projevuje suchou kůží, vypadáváním vlasů a celkovým neprospíváním.

PUFA mají hodně klinických účinků, pozitivní účinky na lidské zdraví mají hlavně omega-3 PUFA, ale i omega-6 mají významný klinický význam.  Omega-3 jsou důležité pro správnou funkci sítnice, a tedy pro zrak. Působí protizánětlivě a svojí roli tak mají v imunitních pochodech. Do popředí se ale zejména dostává jejich efekt na funkci a zdraví srdce, cév a centrálního nervového systému, kde spatřuji jejich největší benefit.

Hrají významnou roli v metabolismu lipidů, kdy jsou složitými mechanismy schopny změnit hladiny některých lipidů v našem těle, a to v tom smyslu, že snižují ty lipidy, které nám škodí a „ucpávají cévy“ a na druhou stranu zvyšují hladiny lipidů, které jsou nám prospěšné.

Již v 70. letech dvacátého stolejí potvrdila dánská studie, že u grónských Eskymáků, žijících tradičním způsobem života (tzn. konzumace velkého množství tučných mořských ryb) významně nižší výskyt infarktu myokardu a trombóz v porovnání s Dány žijícími na kontinentu.

Tito Eskymáci měli právě vysoký příjem omega-3 PUFA. Dalším příkladem může být dlouhověkost a nízká kardiovaskulární nemocnost Japonců, kteří jsou také proslulí konzumací mořských ryb.

Omega-3 PUFA příznivě ovlivňují vlastnosti krve tím, že snižují její viskozitu, brání shlukování krevních destiček a působí protizánětlivě. Tyto vlastnosti přispívají ke zlepšení průtoku krve cévami. Pozitivně působí na buňky srdce, přispívají ke snížení krevního tlaku a chrání před srdečními arytmiemi.

Co se týče nervové soustavy – je prokázáno, že PUFA podporují vývoj mozku, zejména jeho kognitivní funkce. Hrají významnou roli při produkci látek, pomocí kterých spolu buňky v mozku komunikují. Tyto látky jsou nezbytné ke správné funkci nervové soustavy, jejich nedostatek se může projevit jako neurologické onemocnění, může dokonce způsobovat úzkosti, deprese apod. V USA se přípravky s PUFA běžně doporučují psychiatry jako doplňková léčba u osob s depresemi a úzkostmi. Podle nejnovějších poznatků působí přítomnost některých nenasycených kyselin v mozku neuroprotektivě a jejich nedostatečná hladina v krvi se našla i u lidí s neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Někteří autoři popisují i mechanismy, kterými by mohly PUFA přispívat k protinádorovým účinkům.

Omega-9 mastné kyseliny představují jedny z hlavních mono-nenasycených mastných kyselin (monounsaturated fatty acids - MUFA). Mezi omega-9 mastné kyseliny řadíme zejména kyselinu olejovou, která se vyskytuje hlavně v olivovém oleji, avokádu a některých ořeších. Klinicky nejvýznamnější účinky omega-9 jsou jejich kardioprotektivní a protizánětlivé vlastnosti. Studovány jsou i pro jejich další potenciálně terapeutické účinky.

Závěrem lze říci, že polynenasycené mastné kyseliny tvoří velice důležitou součást naší stravy. Měli bychom konzumovat dostatek omega-3 mastných kyselin, ideálně alespoň tolik, kolik přijímáme omega-6 MK. Jejich dostatečný příjem prokazatelně příznivě ovlivňuje několik orgánových systémů. Jejich suplementaci mohu doporučit u osob s dyslipidémií, kardiovaskulárními, neurologickými a psychiatrickými chorobami.                      

 

                                                                                      MUDr. Jiří Hlušička, Ph.D.

                                                                                                        Internista